Omdat een boomstructuur minder voor de serendipiteit werkt en helemaal random dingen tonen ook niet echt iets is: alle beesten, aflopend op datum van wijziging.
-
Haplophthalmus danicus
Gewijzigd op
in IsopodaDe veenribbel is een kleine pissebed (ongeveer 5-6 mm), met opvallende ribbels op de rugplaten. Ze zijn meestal lichtgrijs tot geelachtig, wat ze helpt om in vochtige, humusrijke omgevingen, zoals veengebieden en bosbodems, te camoufleren. Ze hebben een voorkeur voor vochtige, natuurlijke habitats en komen blijkbaar echt niet vaak in stedelijke omgevingen voor. Op de…
-
Dicyrtomina saundersi
Gewijzigd op
in SymphypleonaEen springstaart die hard lijkt op D. ornata, maar die te herkennen is aan de twee afzonderlijke gele strepen op de antennes en een vlek in de vorm van een Maltezer kruis op het achterwerk.
-
Porcellio scaber
Gewijzigd op
in IsopodaDe ruwe pissebed is zoals zijn naam het zegt, ruw: er staan bobbels op. Volwassen exemplaren zijn meestal donkergrijsachtig (maar soms ook niet); jonge exemplaren zijn veel lichter van kleur.
-
Pisaura mirabilis
Gewijzigd op
in PisauridaeDe kraamwebspin staat ergens helemaal bovenaan mijn lijst van favoriete spinnen. Ze halen hun naam van de manier waarop ze zorgen voor hun bol met eieren: En verder zijn het ook gewoon prachtige beesten: En kijk, deze, uit mei 2006 heeft gelijk ontbrekende poten en een klein misvormd achterpootje.
-
Oniscus asellus
Gewijzigd op
in IsopodaVan de meest voorkomende pissebedden in de omgeving: kelderpissebedden. Wat meer kleur dan de ruwe pissebed, en meer blinkend ook. Ze zijn vaak niet alleen, en zitten regelmatig in hele groepen met andere beesten, zoals hieronder bijvoorbeeld met vrienden (een naakte slak, andere pissebedden en een zeldzame loopkever), of met een vijand (een roodwitte celspin).
-
Lithobius forficatus
Gewijzigd op
in ChilopodaDe meest voorkomende duizendpoot in de buurt is de gewone duizendpoot, nog zo’n kandidaat voor moeilijkst te fotograferen beest wegens altijd rap weglopen. Hier wat extreme close-ups van een dode gewone duizendpoot, met de zwaarste combinatie van lenzen die ik ooit op mijn Nikon D200 had gevezen (en die meteen ook vieze banding gaf): (Schielijk…
-
Lasius niger
Gewijzigd op
in FormicidaeGeloof het of niet, maar toen we hier kwamen wonen, zat er niet één mier op de koer. Ondertussen zitten er natuurlijk wegmieren (in Gent zwermen die elk jaar uit rond het begin van de Gentse Feesten), maar ik denk niet dat er andere soorten zitten. Ze zitten vooral op de plaatsen waar de zon…
-
Acari sp.
Gewijzigd op
in AcariformesMijten open en in de grond, van allerlei verschillende soorten en types, maar ik ken er niet genoeg van om ze ergens in thuis te brengen.
-
Asaphidion flavipes
Gewijzigd op
in CarabidaeDe akkergrootoogkever, een zandloopkevertje dat bijna onmogelijk te fotograferen is wegens altijd enorm rap aan het lopen.
-
Lepthyphantes sp.
Gewijzigd op
in LinyphiidaeEen wevertje, een kleine hangmatspin. Toen er nog hele stukken bleke ondergrond waren, waren die beestjes overal te zien. Nu niet meer, helaas. Geen flauw idee welke deze allemaal precies zijn. Mogelijk zitten er boomstamwevers (L. minutus) tussen, of huiswevertjes (L. leprosus) of nog andere.
-
Sericoderus lateralis
Gewijzigd op
in CorylophidaeEen molmkogeltje, een soort zeer kleine kever die leeft van schimmels.
-
Porcellio spinicornis
Gewijzigd op
in IsopodaDe zwartkoppissebed, omdat hij een matzwarte kop heeft.
-
Sminthurus viridis
Gewijzigd op
in SymphypleonaBedriegtenboel! Deze springstaart was helemaal niet groen, ondanks wat zijn naam doet vermoeden!
-
Pseudeuophrys lanigera
Gewijzigd op
in SalticidaeZiet, een huisspringspin: Op de foto’s hierboven uiteraard goed te zien als ze tegen de muur van het achterhuis zitten, maar meestal zijn ze enorm goed gecamoufleerd, zoals deze in juni 2005: Ze zitten niet alleen in huis: in de zomer van 2007 zag ik een jong (en dus nóg kleiner) exemplaar op de koer…
-
Opilio canestrinii
Gewijzigd op
in OpilionesHet beest is zo nieuw in onze streek dat het nog geen officiële Nederlandstalige naam heeft, al wordt in de praktijk de naam “rode hooiwagen” regelmatig gebruikt. Het verdringt blijkbaar de inheemse muurhooiwagen. 🙁